Carel Kraayenhof

Carel Kraayenhof de bandoneón speler

Carel Kraayenhof begon zijn muziek carrière mede dankzij zijn broer Jaap die hem aanspoorde een melodeon te kopen. Hij leerde zichzelf melodeon en de Engelse concertina spelen. In de jaren 80 bezocht hij een optreden van Astor Piazzolla y su Quinteto Tango Nuevo. Het geluid van de bandoneón raakte hem diep in zijn hart. Vanaf dat moment wist hij dat hij voor altijd de bandoneón wilde spelen.

De traan van Maxima

Het instrument maakte hem ook in één klap bekend toen hij op 2 februari 2002 Adiós Nonino speelde voor het huwelijk van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Dit muziekstuk zorgde voor een wereldberoemd moment waarbij koningin Máxima een traantje moest wegvegen. Mede dankzij dit optreden mocht hij in 2003 de ´Edison Klassiek Publieksprijs´ in ontvangst nemen voor zijn album ´Tango Royal´. Het bandoneónspel werd ook uitgebracht als de soundtrack van de trouwerij. Deze werd drievoudig platina.

Buitenlandse bekendheid

Alhoewel Carel pas grote bekendheid kreeg in Nederland in 2002, was hij al erg populair in het buitenland. Zijn grote held Astor Piazzolla vroeg hem in 1987 om bandoneón te spelen in zijn Broadway-tango musical in New York. Uiteraard hoefde Carel daar niet twee keer over na te denken en zei meteen “Ja”. Ook heeft hij optredens gegeven tijdens het Montreal Jazz Festival en zat hij in de hoofdact van het Edinburgh Fringe Festival.

Met meer dan 60 eigen composities is het geen wonder dat Carel in 2018 een ´Edison Oeuvre Award Jazz/Wereldmuziek´ in ontvangst mocht nemen. Hij ontving deze award voor zijn invloed in de Nederlandse muziekcultuur.

Carel heeft voor de toekomst ook het idee om een muziekreis naar Argentinië te organiseren. Deze reis zal in Buenos Aires beginnen en gedurende deze reis zullen meerdere concerten en festivals in het land worden bezocht.

100 jaar Piazzolla

Op dit moment is Carel samen met Juan Pablo Dobal, Jaap Branderhorst en Bert Vos bezig met een theatertour door Nederland. Met bijzondere verhalen over Piazzolla en door het muziek van Piazzolla te gehoren te brengen viert het quartet 100 jaar Piazzolla.