Country Muziek

Country muziek

Country muziek komt voort uit de blues, Amerikaanse kerkmuziek en Amerikaanse volksmuziek. De instrumenten akoestische gitaar, steel gitaar, banjo’s, violen, en mondharmonica’s zijn het meest voorkomend in deze genre.

 

Begin jaren

Bristol, Tennessee is bekend als de geboorteplaats van de country muziek, wegens de Bristol recording sessies van 1927. Voor vele is Jimmi Rodgers en de Carter familie de eerste ‘country familie’. De radio was vanaf 1930 de belangrijkste communicatie methode. Eén van de belangrijkste radiostations is Grand Ole Opry die nog steeds in Amerika beluisterd kan worden. Mede door de radio en de extreem populaire films met zingende cowboys, kreeg country muziek een boost!

 

Rockability

Vanaf de jaren 50 begint de country muziek samen te blenden met rock muziek. Vanuit deze muziekstijl zijn vele grote artiesten ontstaan die nog steeds extreme impact hebben op de hedendaagse muziek. Elvis Presley en Johnny Cash zijn hier hele goeie voorbeelden van. Deze sub-stroom introduceerde vele nieuwe instrumenten in dit genre zoals de drums en elektrische gitaar. In 1954 waren 3 nummers van de top 5 van de Billboard’s charts rockability nummers. Deze nummers waren Elvis Presley “Heartbreak Hotel”, Johnny Cash “I Walk the Line” en Carl Perkins “Blue Suede Shoes”.

 

Country Pop

Rond 1970 begon country muziek samen te smelten met popmuziek. Dit zorgde ervoor dat country artiesten ook in de Radio top 40 hits kwamen staan. Denk hierbij aan Olivia Newton-John, Dolly Parton en Kenny Rogers.

 

Succesvolle vrouwelijke muzikanten

Country muziek kent vele vrouwelijke muzikanten. De Dixie Chicks mogen zichzelf de meest populaire country band noemen van de jaren 90 en 00’s. Hun eerste album was een wereldwijd succes, zij scoorden hiermee 12 keer platina. Het kan dan ook niet anders dan dat hun tour 10 keer platina werd. Shania Twain was de best verkochte vrouwelijke country zangeres van het decennium. Haar album “Come on over” is met 40 miljoen verkopen en 20 keer platina de best verkochte country album van alle tijden. Wie tevens een succesvolle country muzikant is, is de eerste vrouw die een nummer 1 hit had op de Billboard Hot-top 100: Carrie Underwood. Momenteel is de meest bekende country zangeres Taylor Swift. Haar eerste album stond 275 weken in de Billboard top 200. Hiermee mocht ze een nieuw record op haar naam zetten aangezien geen enkel ander album zo lang in de lijst heeft gestaan.

 

Nederlandse country muziek

De meest bekendste Nederlandse countryzangeres is Ilse De Lange. De Lange heeft meerdere Edisons in ontvangst mogen nemen. Andere bekende country muzikanten zijn Ben Steneker en Ramblin’ Eddy.