Klassieke muziek

Klassieke Muziek

Iedereen kent wel een bekende componist van klassieke muziek. Als we terug in de tijd gaan is er weinig overgebleven van de componisten van toen. Slechts één uit de Romeinse muziek; de renaissance. Hier wordt muziek onder verstaan dat gecomponeerd is in de tijd tussen 1730 en 1820. Bij deze muziekvorm wordt er vaak gebruik gemaakt van de symfonie en het strijkkwartel. Tijdens de romantische periode van 1815 tot 1915 kregen de composities meer noten. Hierdoor ontstonden er nieuwe ritmes en complexere harmonische ontwikkelingen, wat uiteindelijk ontwikkelde tot grotere composities.

Beroemde componisten

De wereld kent vele beroemde componisten. Eén van de meest bekende componist is Mozart. Hij werd bekend van onder andere Zauberflöte, Requiem en Don Giovanni. Ook een befaamd componist kennen we onder Van Beethoven. Typerend voor hem was zijn vernieuwende toepassing van maar één thema in het muziekstuk. Maar ook de welbekende Bach weet juist weer de oude taal van zijn voorbijgangers in een nieuw jasje te steken. Vooral Erbarme Dich is één van zijn populaire composities. In Nederland is de dirigent Bernard Haitink bekend. Bernard Haitink begon op jonge leeftijd met vioolspelen maar brak later door doordat hij dirigent werd van het Radio Philharmonisch Orkest.

Opera

Opera is een sub genre waarbij niet alleen de muziek in de belangstelling staat maar ook toneel van hoog belang is. Elk toneelspeler in het stuk is een geschoolde klassieke zanger. Dit genre is in 1600 in Florence door een groep klassieke componisten tot stand gekomen. Geïnspireerd door een dichtwerk van Aristoteles. Hij beschreef dat dat toneel en muziek hetzelfde zijn. De toneelstukken waren destijds zo popular dat de voorstellingen door alle lagen van de samenleving bezocht werden.  Echter veranderde dit na de Tweede Wereldoorlog, opera werd vanaf toen gezien als toneelstukken voor elite.

Ballet

Ballet is een theatervorm waarbij dans het voornaamste medium is. Naast een choreografie heeft een balletstuk een muzikale compositie en een grafische vormgeving in decors en kostuums. Vrijwel altijd worden deze voorstellingen gedanst onder begeleiding van klassieke muziek.

In Nederland kennen wij onder andere Wibi Soerjadi als bekend componist. Hij is een grote pianist en speelt onder andere op zijn piano zijn eigen gecomponeerde nummers.