Klassieke muziek

Klassieke Muziek

Iedereen kent wel een bekende componist van klassieke muziek. Klassieke muziek heeft in verschillende periodes zijn opmaak gemaakt, waaronder tijdens de welbekende renaissance. Hieronder wordt muziek verstaan dat gecomponeerd is in de tijd tussen 1730 en 1820. Bij deze muziekvorm wordt er vaak gebruik gemaakt van de symfonie en het strijkkwartel. Tijdens de romantische periode van 1815 tot 1915 kregen de composities meer noten. Hierdoor ontstonden er nieuwe ritmes en complexere harmonische ontwikkelingen. Dit leiden uiteindelijk ook tot grotere composities.

Beroemde componisten


De wereld kent vele beroemde componisten. Eén van de meest bekende componist is Mozart. Hij werd bekend van onder andere Zauberflöte, Requiem en Don Giovanni. Hij had veel invloed op latere componisten. Van Beethoven is ook een befaamd componist. Typerend voor hem was zijn vernieuwende toepassing van maar één thema in het muziekstuk. Bach weet juist weer de oude taal van zijn voorbijgangers in een nieuw jasje te steken. Vooral Erbarme Dich is één van zijn populaire composities.

Opera


Opera is een sub genre waarbij niet alleen de muziek in de belangstelling staat maar ook toneel van hoog belang is. Elk toneelspeler in het stuk is een geschoolde klassieke zanger. De genre is in 1600 in Florence door een groep klassieke componisten tot stand gekomen. Geïnspireerd door een dichtwerk van Aristoteles. Hierin werd beschreven dat toneel en muziek hetzelfde zijn. De toneelstukken werden door alle lagen van de samenleving bezocht. Echter veranderde dit na de Tweede Wereldoorlog. De opera wordt nu gezien als toneelstukken die worden bezocht door de elite.

Ballet


Waar deze muziekgenre ook bekend onder staat is ballet. Tijdens deze dansvorm, wat een oorsprong heeft in Italië, wordt gebruik gemaakt van klassieke muziek. In Nederland kennen wij onder andere Wibi Soerjadi als bekend componist. Hij is een grote pianist en speelt onder andere op zijn piano zijn eigen gecomponeerde nummers.