Nederlandstalige muziek

Nederlandstalige muziek

De één houdt ervan, de ander minder… Nederlandstalige muziek. Nederlandse muziek kent niet alleen de palingsound, maar ook vele andere muziekgenres. Tevens is de Nederlandse muziek in een opmars. Met onder andere Antoon en Suzanne & Freek, is er een nieuwe tijd. Nederlandse muziek is steeds meer terug te vinden op festivals, uitverkochten concerten en op televisie.

 

Tijd voor teenagers

Vanaf 1960 begon Nederlandstalige muziek populair te worden. Dit heeft te maken met het eerste rock ’n roll nummer “Kom van het dak af” van Peter Koelewijn. Dit nummer is nog steeds erg populair in kroegen en cafés. Het televisieprogramma “Tijd voor teenagers” zorgde ook voor veel verandering in de Nederlandstalige muziek. Vanuit dit televisieprogramma’s zijn vele artiesten beroemd geworden zoals Rob de Nijs en Willeke Alberti.

 

André Hazes

Een Nederlandse artiest die bij iedereen bekend is, is André Hazes. Een echte volkszanger die in de jaren 70 populair werd door zijn eigen vorm van het levenslied. Populaire hits als “Kleine jongen”, “Bloed, Zweet & Tranen” en “De vlieger” zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziek. Hij is bekroond tot een van de succesvolste Nederlandse artiesten. Ook Marco Borsato, de 3Js en Jan Smit zijn gewilde artiesten die al lang in het vak zitten.

De opkomende populariteit van de Nederlandstalige muziek zorgt ervoor dat de muziekindustrie in Nederland zich blijft ontwikkelen. Niet alleen worden er meer Nederlandstalige concerten gegeven, ook is er een opmars gaande van nieuwe jonge artiesten in Nederpop.

 

Nederpop

Nederpop is een samenvloeiing van Amerikaanse popmuziek en de Nederlandse taal. Doe Maar zorgde in de jaren 80 voor een opleving van de nederpop. Met hun nummers als “De Bom” en “Pa” weken ze af van de nummers die in hitparade stonden. Nederpop domineert weer in de Nederlandse hitlijsten met nummers van Tino Martin, Maan en Flemming.