Tribute To The Cats Band

Tribute To The Cats Band

Tribute to the Cats Band is een tribute band die de muziek speelt van de Nederlandse band The Cats. De band staat bekend als de band die de palingsound heeft uitgevonden. The cats bestond uit de leden: Cees Veerman als zanger en gitarist, Piet Veerman als zanger en gitarist, Arnold Mühren als basgitarist, Jaap Schilder als gitarist, Theo Klouwer als drummer en Piet Keizer als gitarist.

Opkomst

De band werd opgericht in 1962 onder de naam The Mystic Four. Vanaf 1965 maakte de band muziek onder de naam The Cats. De eerste single die de band uitbracht onder de platenlabel EMI genaamd ´What a crazy life´ belande in de Nederlandse Top 40. Echter kwam de officiële doorbraak van de band met het nummer ´Times were when´ dat  ingezongen was door Piet Veerman. Dit was een verandering voor de band aangezien de eerdere nummers ingezongen waren door Cees Veerman.

Palingsound

De band staat bekend als de uitvinders van de palingsound. Wat maakt de muziek van de band palingsound? De tekst van de liederen en de melodieuze en bedroefde stemklanken van Piet Veerman waren zo eigenzinnigs dat het een eigen muziekstroom verdiende. De naam is bedacht door Diskjockey Willem van Kooten.

Succes jaren

Met zo’n eigen muziekstijl kan het dan ook niet anders dat de band grote successen behaalde in Nederland. In 1969 mocht de band een Edison Populair in ontvangst nemen. Echter brachten ze pas een paar jaar later hun grootste hit uit genaamd ´One Way Wind´. Niet alleen werd dit een mega hit in Nederland, maar het betekende ook de doorbraak in Duitsland. De reden voor de doorbraak in Duitsland is dat het nummer het strijdlied voor de Nederlandse voetbalelftal was geworden tijdens het WK in Duitsland in 1974. De bekendheid van The Cats bleef niet alleen in Duitsland en Nederland maar reikte nog veel verder dan dat. Zo waren ze ook een extreem succes in Suriname, Aruba en Indonesië.

Breuk

Het grote succes en het vele toeren was moeilijk om vol te houden voor de band. Ze besloten in 1975 nog maar 10 optredens te geven en daarna te stoppen met optreden. Behalve voor tv optredens. De band stopte er officieel mee op 27 november 1979. Echter bleef de band niet te lang uit elkaar. In 1983 had de band een hit met ´El Paso´ en brachten ze een nieuw LP uit. Uiteindelijk kwam er een officieel einde van de samenwerking in 1985 nadat Piet Veerman besloot om uit de band te stappen wegens stress en belasting op zijn stembanden.

Tribute To The Cats Band

Deze tribute band bestaat al 20 jaar. Het jubileum hebben ze gevierd met een heel groot uitverkocht concert op het Europaplein in Volendam. Cees Veerman, niet te verwarren met de officiële zanger van The Cats, is de zanger en bassist speler van de band. Harmen Veerman, het jonge broertje van Cees Veerman, zingt en is de gitarist van de band. Thoom Veerman bespeeld de keyboard en Jan Veerman zit achter de drums samen met Nico Tol. De gitaristen van de band zijn Marcel Veerman, Larry Koning en Michel de Haan. Larry zingt ook samen met Michel in de band. Jan Schilder is de rode draad van de band. Hij doet namelijk de techniek voor Tribute To The Cats Band. Met zo’n top band kan het dan ook niet anders dan dat er een avond wordt geleverd met de beste Cats nummers op extreem hoog niveau. De Tribute To The Cats Band agenda is dan ook altijd voller dan vol, gelukkig is er altijd een plaatsje in de agenda voor een optreden bij Fletcher Hotels!