Popmuziek

Popmuziek

Iedereen kent popmuziek. Popmuziek staat voor ‘populaire muziek’, oftewel een verzameling van verschillende soorten muziekstijlen die gericht zijn op de populariteit van een grote publieksgroep.

 

Wat is Popmuziek

Om muziek popmuziek te noemen moet het aan een aantal kenmerken voldoen:

  • Een breed publiek moet toegang hebben tot het muziek.
  • De muziek is geproduceerd met behulp van elektronische aspecten.
  • Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de elektrische gitaar, de basgitaar, drums en synthesizers.
  • Er moet bij de muziek ook gedanst worden.

 

Oorsprong

Tegenwoordig is muziek heel makkelijk te verspreiden en te beluisteren. Echter, vroeger was dit anders. Na 1945 werd muziek pas toegankelijk voor een groot publiek wegens grotere beschikbaarheid van technologie als de platenspeler en de radio. Wegens deze technologieën werd muziek een uitlaatklep voor de jongeren. Vanuit Amerika veroverde de popmuziek de hele wereld. Stijlen als rock-‘n-roll en beatmuziek waren de eerste muziekstijlen van popmuziek. Elvis Presley wordt gezien als eerste popidool aangezien zijn populariteit een vorm aannam dat voor die tijd ongekend was. Elvis Presley was ook de eerste muzikant die televisie gebruikte voor commerciële doeleinde voor zijn muziek.

 

ABBA

Met de jaren zijn er steeds meer artiesten de wereldwijde bekendheid ingestapt met hun muziek. Zo ook ABBA. Hun bekendheid begon toen ze in 1974 meededen aan het Eurovisiesongfestival en wonnen met het nummer “Waterloo”. Wereldwijd verkochten ze 200 miljoen albums en ruim 400 miljoen platen. Iedereen is vertrouwd met ABBA en kent hun liedjes. Een andere grote bekendheid is Queen met leadzanger Freddie Mercury. Hun bekendheid is mede te danken aan hun veelzijdige muziek, harmonieën en krachtige liveoptredens. Er zijn nog vele popidolen, als Michael Jackson en David Bowie.

 

Talentenprogramma’s

Popmuziek trekt groot publiek. Mede daardoor zijn talentenprogramma’s als Idols en The Voice in trek bij grote platenmaatschappijen. Deze talentenprogramma’s waren voor vele artiesten hun doorbraak zoals Jamai, O’G3NE en Maan.