Jazz

Swingende jazzmuziek

Jazz is een muziekgenre dat is voortgekomen uit improvisatie op West-Afrikaanse ritmes. De oorsprong van de genre is New-Orleans onder de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Het is een combinatie van ragtime, blues, folk en negrospirituals. ‘Zeer energieke dans’ is de betekenis van het woord jazz. Op dit moment wordt het muziek vaak gecombineerd met pop, soul, funk en rock. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor improvisatie en vrijheid.

Bebop


Er zijn vele sub genres maar Bebop is een van de meest bekende sub genre. Bebop is muziek waarbij een thema aangehouden wordt. Daarbij is het ook kenmerkend dat elk muzikant zijn eigen solo stuk krijgt in het nummer. In de muziek wordt ook geen tekst gebruikt daarentegen wordt scat gebruikt. Een van de bekendere bebopmuzikant is Miles Davis.

Quincy Jones


Grote namen in de jazzindustrie zijn Greetje Kauffeld, Rita Reys, Laura Fygi en Dave Brubeck. De immens bekende arrangeur en producer Quincy Jones begon zijn carrière als jazzmuzikant. Zijn muzikale carrière begon in 1953. Als 20 jarige toerde hij Europa door als deel van Hampton Orchestra. Quincy Jones is ook te horen als trompet speler op het nummer “Heartbreak Hotel” van Elvis Presley. Voor Quincy was het wegens financiële problemen niet mogelijk om door te gaan als muzikant. Wegens deze rede besloot hij componist, producer en arrangeur te worden. Onder deze werktitels heeft Quincy met vele grote namen gewerkt zoals, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald en Diana Ross. Echter is zijn meest bekende samenwerking die met Michael Jackson aan het album Thriller.

Greetje Kauffeld


Greetje Kauffeld is een Nederlandse bekende jazzzangeres. In 1951 begon Greetje haar carrière bij The Skymasters. In 1961 deed zij voor Nederland mee aan het Eurovisiesongfestival met het liedjes ‘Wat een dag’. Hiermee eindigde zij op de tiende plaats. Ook in Duitsland had ze grote hits als schlagerzangeres.